EYLÜL BETON
Alparslan II Barajı Beton Temini
Alparslan II Barajı Hakkında:Alpaslan-2 Barajı dolgu barajı olan baraj şu anda yapım aşamasında Murat Nehri üzerinde, Muş’un yaklaşık 32 km kuzeyinde yer almaktadır. Barajın temel amacı hidroelektrik enerji üretimi ve sulamadır. Santral 280 MW kurulu güce sahip olacak ve 78.000 ha arazinin sulanmasına yardımcı olacak.
Enerjisa Elektrik Üretim A.Ş. Nisan 2011’de elektrik santrali lisansını Özışık İnşaat & Enerji’den almış ve Yenigün İnşaat Mayıs 2012 derivasyon tünellerini kazmaya başlamıştır. 2017 yılı itibarıyla Çekya firması tarafından satın alınan projede değişiklik yapılmış olup gövde tipi asfalt çekirdek kaya-alüvyon dolgu olarak güncellenmiştir. Sanılanın aksine yerli mühendisler tarafından inşa edilen barajda sona gelinmiş su kaçaklarının olmaması ile ülkemiz içerisinde dikkatleri üzerine çekmektedir. Baraj asfalt çekirdekli barajlar içerisinde dünyanın en büyük rezervuar hacmine sahiptir
Barajlar, sanayi-merkezli ekonomik politikaları besleyen ve gelişmekte olan ülkelerde enerji üretiminde de en önemli kaynaklardan biridir. Baraj projeleri sadece enerji ihtiyacını karşılamakla kalmamakta; aynı zamanda ülke ve bölge ekonomisine katkı sağlama yanında, sosyal ve ekonomik açıdan gelişimi hızlandırmakta ve yörede yeni istihdam alanları oluşturmaktadır.
Aslında her baraj enerji üretmek amacıyla kullanılmamaktadır. Ancak akarsulara üzerine inşa edilen barajlara eklenen Hidroelektrik Santral (HES) adı da verilen barajlar sayesinde, akan sudan elektrik elde etmek mümkündür. Bu nedenle günümüzde dünya genelinde binlerce baraj bulunmaktadır. Hidroelektrik enerjisi, yenilenebilir enerji kaynağı olduğundan, atmosfere sera gazlarını yaymadığı gibi sürekli kendisini yenileyebilir bir özelliktedir.